Restaurant Santa Marta

Restaurant Dins la Vila Vella a Tossa de Mar. Cuina Tradicional Tossenca. Un lloc per disfrutar de Tossa i la seva gastronomia en un entorn familiar.

Tossa de Mar i la seva cuina tradicional Tossenca

Situada a la costa de Girona, a mig camí entre la ciutat de Barcelona i la frontera francesa, Tossa de Mar es  antiga població de pescadors amb un gran bagatge històric, que s'ha convertit, des de fa una mica més de mig segle, en destinació turística emblemàtica de la Costa Brava.

La cuina de Tossa ha estat clarament marcada per les característiques del territori on es troba, però han estat el pas del temps, la influència de cultures diverses i les condicions de vida de la seva gent els qui l’han mantinguda en constant evolució, donant forma a una gastronomia pròpia de Tossa, semblant a la cuina dels pobles veïns, però també amb reconegudes diferències.

Amb el desig de recuperar aquest bocí de Tossa, les taules d’aquests restaurants l’han posat a l’abast de totes aquelles persones a qui els agradi tornar a tastar la cuina amb tot el sabor d’abans, elaborada amb productes de primera qualitat i, en alguns casos, amb inesperats tocs de modernitat.

Els restaurants adherits a LA CUINA TRADICIONAL TOSSENCA són Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, Club Aire Libre, Cuina de l'Àvia, El Petit de Can Carlus, El Portal, La Cuina de Can Simon, L’Ajustada, L'Àncora, Madrugada, Marina, Marítim, Minerva, Rem Vell, Sa Muralla, Sa Proa, Santa Marta, Taverna de l'Abat, Túrsia, Víctor i Victòria. A més d’estar inclosos en un fulletó que es pot sol·licitar a l’Oficina de Turisme o al Punt d’Informació, cadascun d’aquests restaurants està clarament identificat amb un distintiu situat a la porta de l’establiment.

La campanya gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba se celebra cada any a Tossa durant el mes de setembre. Durant aquest mes, diversos restaurants de la vila ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres. Cal dir que hi ha variants del cim i tomba, per la qual cosa hom pot degustar el mateix plat a diferents establiments i trobar-hi variacions significatives.

L’origen del cim i tomba es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa. Abans, quan els pescadors sortien a pescar, ho feien a la vela o a rem, i això els obligava a passar moltes hores fora de casa. Per tant, s’emportaven a la barca un fogó, un xic de carbó, un morter, una olla de ferro, un cistell amb patates, cebes, alls, tomates i pebrots, i també oli i espècies (sal, pebre, safrà, etc.) per poder fer-se el dinar. Quan arribava l’hora, posaven dins l'olla la ceba i les patates a rodanxes, el pebrot i la tomata trinxats, i uns grans d’alls. Hi afegien el peix de la pescada que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc...), hi tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentre, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, que posaven per sobre del peix quan aquest ja era cuit, deixant-ho bullir tot junt de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ho tenien llest per menjar. Era un plat de peix i vegetals molt primari, però molt suculent.

ELS FIDEUS A LA CASSOLA: Mil i una maneres de fer-los a Tossa (4ª edició) De l'01 al 30 de juny 2013
 
Durant tot el mes de juny, diversos restaurants del col•lectiu que potencia LA CUINA TRADICIONAL TOSSENCA, participen de nou a la campanya gastronòmica, iniciada ara fa quatre anys, posant a l'abast de totes les persones que ens visiten un plat que des de sempre ha estat present a les nostres llars. Es tracta dels FIDEUS A LA CASSOLA. 

Els restaurants adherits a la campanya ofereixen en les seves cartes diferents maneres de cuinar els fideus, mitjançant l’ús d’ingredients ben diversos. Algunes de les opcions que podreu provar enguany són, entre d'altres: fideus amb llamàntol; fideus negres amb calamarsets i cloïsses; fideus a l’aroma de carbó; fideus de “senyorito”; fideus de pescador amb rap i marisc; fideus negres amb marisc; fideus amb sèpia i llagostins; fideus a l’estil Sant Grau amb costelló i botifarra; fideus amb cargols i conill; fideus amb aranya d’es cap negre; fideus amb lluerna; fideus amb verdures de temporada; fideus a la marinera amb peix i marisc; fideus amb bacallà; fideus amb peix de roca a la tossenca; fideus amb gambes i escamarlans...

Comentaris